ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων

Σόιμπλε:  Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κι ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την ικανότητα της να είναι ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά μειώνοντας το κόστος δανεισμού κατά 12%.

«Ωστόσο, είναι ακόμα αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει να προωθεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να διασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων της».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε είπε πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από την δημοσιονομική πολιτική αφού, όπως εκτιμά, οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των επιπέδων του χρέους.

«Το μοντέλο ανάπτυξης μέσω της χρηματοδότησης του χρέους είναι πεπερασμένο», υποστήριξε ο Σόιμπλε σε συνέδριο της Deutsche Bank.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα είπε πως αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπαράζ δημοψηφισμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι θα αποτελούσε θαύμα αν το Brexit δεν είχε οικονομικές επιπτώσεις ενώ τόνισε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να λειτουργεί και χωρίς την Μεγάλη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ