ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως τον Νοέμβριο η δεύτερη αξιολόγηση

Έως τον Νοέμβριο η δεύτερη αξιολόγηση

Το γεγονός ότι το προκαταρτικό πράσινο φως για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ δόθηκε στο Eurogroup της 24ης Μάιου, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 16 Ιουνίου, δείχνει πως οι κυβερνητικές δυσκολίες στη διευθέτηση των προαπαιτούμενων καθιστούν δύσκολη αποστολή και την είσπραξη της υπο-δόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω υπο-δόση προϋποθέτει τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε σε αυτή την αξιολόγηση, να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού, τη μεταβίβαση στο νέο υπερταμείο μιας δεύτερης ομάδας δημόσιων επιχειρήσεων, την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ, το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου,την ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να διασφαλιστεί η επάρκεια πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών.

Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα παραπάνω διευθετηθούν εγκαίρως θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει ακόμη πιο δύσκολα και πολιτικά τοξικά ζητήματα, όπως αυτά των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την πλήρη ενεργοποίηση του νέου υπερ- ταμείου.

Πάντως, ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως πιο πιθανή ημερομηνία έγκρισης της χορήγησης των 2,8 δισ. ευρώ είναι όχι το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, αλλά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου. Στη βάση αυτή έχει προβλεφτεί πως εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τότε τα προαπαιτούμενα τότε η δόση στις 1 Νοεμβρίου θα ακυρωθεί και θα απαιτείται νέα διαδικασία έγκρισης για να δοθούν τα χρήματα αυτά.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέθετε την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης για τα μέσα Νοεμβρίου.

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα πρέπει να υλοποιηθούν οι ακόλουθες15 δράσεις:

- Εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών με:

• Την εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων

• Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας

• Την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ

- Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

- Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

- Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

- Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

- Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

- Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

- Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

- Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

- Έως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ