ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Έτοιμη η Ελλάδα να «γυρίσει το παιχνίδι» στην οικονομία

Μοσκοβισί: Έτοιμη η Ελλάδα να «γυρίσει το παιχνίδι» στην οικονομία

Η Ελλάδα βρίσκεται σε εκείνο το σημείο που μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι» και να αλλάξει την οικονομία αρκεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί στην ελληνική κυβέρνηση μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κάνει λόγο για ισχυρή αίσθηση ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης και πιστεύει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, το «κλειδί» είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει αισιόδοξος ότι τότε η Ελλάδα θα «γυρίσει σελίδα» με μέσο ρυθμό ανάπτυξη της τάξης του 2,8% τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά, που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δις, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε πως αφού συνεκτιμηθούν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων και η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας σε συνδυασμό με το υπάρχον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός της υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, το πρόσφατο Eurogroup αποτελεί τομή αφού υπάρχει ένα σύνολο κριτηρίων στο οποίο υπάρχει συμφωνία κι ένα πακέτο μέτρων που αφορούν το χρέος.

Το πρώτο πακέτο θα υλοποιηθεί από τον ESM, μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και μέχρι το τέλος του προγράμματος. Η δεύτερη δέσμη μέτρων έχει να κάνει με μέτρα που θα ληφθούν στα μέσα του 2018 εφόσον υλοποιηθεί επιτυχώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει αισιόδοξος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ παράλληλα θεωρεί πως με την επίλυση του «καυτού» ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, θα δοθεί περιθώριο στα πιστωτικά ιδρύματα να ξεκινήσουν τις ενέσεις ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ