ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Αυξημένα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος Ιουνίου το νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής προϊόντων καπνού.

Με το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών η κυβέρνηση θα δίνει κίνητρα σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις να συναλλάσσονται είτε διατραπεζικά είτε με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αφενός υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν συσκευές χρέωσης καρτών POS, αφετέρου θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνουν τους πελάτες τους πως δύνανται να συναλλάσσονται και με κάρτες εάν και εφόσον το επιθυμούν. Η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών με τα παραπάνω θα συνεπάγεται πρόστιμα.

Προκειμένου να δώσει πρόσθετα κίνητρα στους φορολογουμένους το υπουργείο Οικονομικών θα «επιστρέφει» μέρος των πληρωμών με κάρτα στις περιπτώσεις που οι συναλλασσόμενοι πληρώνουν γιατρούς, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Στόχος είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών να υποχρεωθούν σταδιακά να σταματήσουν να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις και να χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων. Για να πετύχει όμως το σχέδιο αυτό, θα πρέπει το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων να χρησιμοποιεί ταμειακές μηχανές, οι οποίες μάλιστα να είναι συνδεδεμένες με το υπουργείο Οικονομικών

Παράλληλα, για να διευκολύνει τους επιχειρηματίες από υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις η κυβέρνηση θα συστήσει παρατηρητήριο τιμών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, όπου θα γνωστοποιούνται οι χρεώσεις των τραπεζών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία. Σήμερα οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με προμήθειες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και το 1,5% επί κάθε συναλλαγής όταν οι καταναλωτές πληρώνουν με κάρτες.

Ο τράπεζες έχουν συνδέσει τις ανωτέρω προμήθειες με το τζίρο των επιχειρήσεων, εξέλιξη που βγάζει κερδισμένους τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει αναδείξει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εάν ο επιχειρηματίας σήμερα κάνει ταμείο έως 30.000 ευρώ το χρόνο η προμήθεια προς την τράπεζα είναι 1,5%, από 30.000 μέχρι 100.000 πέφτει στο 1,3% και από 100.000 έως 500.000 διαμορφώνεται στο 1,1%.

Τέλος, και τα τερματικά POS ως συσκευές δεν είναι φθηνά για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες. Για να αγοράσει κάποιος επαγγελματίας ένα POS πρέπει να πληρώσει έως 226 ευρώ εάν είναι ενσύρματο και έως 429 ευρώ εάν είναι ασύρματο. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με συνδρομή για τη χρήση των τερματικών POS, ενώ σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις υφίσταται και άλλες χρεώσεις, όπως αυτές που επιβάλλονται για να μεταφερθούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ