ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα

Σύντομο Eurogroup, χωρίς συζήτηση για Ελλάδα

Ένα πολύ σύντομο Eurogroup χωρίς συζήτηση για Ελλάδα και χωρίς εκπλήξεις προανήγγειλε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

«Είναι η πρώτη ενημέρωση Τύπου στην οποία δε χρειάζεται να μιλήσω για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ικανοποιημένος.

Απαντώντας ωστόσο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και την έγκριση της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε πως η αυριανή συνεδρίαση των διοικητών του ESM αναμένεται να είναι «ομαλή» και χωρίς εκπλήξεις.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της επόμενης υποδόσης το φθινόπωρο, αρκέστηκε λέγοντας, ότι, «υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν» και έδωσε ραντεβού μετά το καλοκαίρι, όταν όλοι θα έχουν περισσότερη «ενέργεια».

H ατζέντα του αυριανού Eurogroup περιλαμβάνει συζήτηση για την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, καθώς και θεματική συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εξετασθεί και το Brexit.

Στο Eurogroup θα παραστεί η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ η οποία θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την έκθεση του ΔΝΤ για την τρέχουσα κατάσταση, τις προοπτικές και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μετείχε στο κρίσιμο Eurogroupτης 24ης Μαίου, όπου το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόλ Τομσεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ