ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τειρεσίας» για τους μεγαλο- οφειλέτες του Δημοσίου

«Τειρεσίας» για τους μεγαλο- οφειλέτες του Δημοσίου

«Μαύρη λίστα» με όλους τους μεγαλο- οφειλέτες του Δημοσίου, νομικά και φυσικά πρόσωπα, που έχουν χρέη πάνω από 100.000 ευρώ θα δημοσιοποιήσει εντός του Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Μνημονίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανέλαβε να ανανεώσει τον κατάλογο με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ανεξαρτήτως της προέλευσης των χρεών, δηλαδή εάν αφορούν σε φόρους, χρέη προς ταμεία, πολεοδομικές παραβάσεις ή άλλα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών, η οποία θα περιλαμβάνει την αυτοματοποίηση της συλλογής των οφειλών που σήμερα ονομαστικά ξεπερνούν τα 87 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω στρατηγική θα πρέπει να ξεδιπλωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού και μεταξύ άλλων η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να προμηθευτεί προγράμματα ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα επιτρέπουν την περαιτέρω αυτοματοποίηση τόσο της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και της διαδικασίας κατασχέσεων σε βάρος των υπερήμερων οφειλετών.

Μάλιστα, η ΓΓΔΕ θα εκδώσει άμεσα κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, που θα ορίζουν τη μέθοδο για τη διαφοροποίηση των οφειλετών με βάση την οικονομική τους κατάσταση και την ικανότητα να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Ευθύς μετά το καλοκαίρι η ΓΓΔΕ θα οριστικοποιήσει κατάλογο όπου θα ταξινομεί τους οφειλέτες σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση και μεταξύ άλλων θα προτείνει μέτρα ρύθμισης - αναδιάρθρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών προκειμένου τα χρέη που μπορούν να εισπραχθούν να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ