ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθούν τα 7,5 δισ. ευρώ

Τη Δευτέρα θα εκταμιευθεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πως η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως η απόφαση για τη χορήγηση της δόσης θα ληφθεί αύριο το πρωί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM και αποισαφηνισε πως εκ μέρους της Ελλάδος έχει συντελεστεί πολύ παραγωγική εργασία.

«Φαίνεται πως έχουν κάνει όλη τη δουλεία σε σχέση με τα προαπαιτούμενα. Υπάρχουν τέσσερα πολύ μικρά ζητήματα που θα τα αντιμετωπίσουμε αργότερα και για τα οποία θα ενημερωθούμε σήμερα», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 4.00 ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Επαναφορά του waiver

Την ίδια στιγμή, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι η ΕΚΤ θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότησή της στη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου.

Όπως ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters η ΕΚΤ θα άρει την απαίτηση για αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες να μετέχουν στους τακτικούς και φθηνότερους μηχανισμούς χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ανέφερε πως το waiver θα ήταν το πρώτο βήμα για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ, αν και αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω συζητήσεις και δεν είναι πιθανό να συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ