ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές στον κλάδο της ενέργειας φέρνει το νέο Μνημόνιο

Ανατροπές στον κλάδο της ενέργειας φέρνει το νέο Μνημόνιο

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα υποχρεωθεί έως το 2017 η κυβέρνηση στην περίπτωση που η πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ δεν προχωρήσει κανονικά.

Σύμφωνα με το νέο συμπληρωμένο Μνημόνιο εάν δεν υπάρξει στρατηγικός επενδυτής που θα αποκτήσει τουλάχιστον το 20% της θυγατρικής της ΔΕΗ το Ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2017.

Ακόμη, το νέο Μνημόνιο προβλέπει αλλαγές στις συμβάσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης, αλλαγές στις δημοπρασίες της ΔΕH για λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή και την αναθεώρηση του προγράμματος αποδέσμευσης αερίου από τη ΔΕΠΑ με στόχο την αύξηση των ποσοτήτων στις οποίες αποκτούν πρόσβαση οι εναλλακτικοί προμηθευτές.

Αναφορικά με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η έκθεση σημειώνει ότι θα συνεχιστούν βάσει των συμφωνηθέντων οι διαδικασίες για τον καθορισμό από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των τελών χρήσης στα δίκτυα διανομής (ΕΠΑ-ΔΕΠΑ) και μεταφοράς (ΔΕΣΦΑ).

Στην ίδια βάση αναφέρεται πως θα πρέπει να διευκολυνθεί ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων των εταιρειών φυσικού αερίου (προμήθεια από διαχείριση δικτύων) και η αναθεώρηση του προγράμματος αποδέσμευσης ποσοτήτων αερίου από τη ΔΕΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ