ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

ESM: Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο συνεδρίασε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σήμερα στο Λουξεμβούργο ενέκρινε σήμερα Παρασκευή την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τη δεύτερη δόση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 10,3 δισ. ευρώ και την εκταμίευση 7,5 δισ. εξ αυτών, τα οποία η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη της εξυπηρέτησης του χρέους και την εξόφληση εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ακολούθησαν της ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχει περάσει νομοθεσία που θα: α) μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, β) συστήνει ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, γ) επιτρέπει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δ) εισάγει έναν μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη σε αυτές και άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι κατ 'αρχήν διατεθειμένα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό εξαρτάται από την ικανότητα συνεχούς εκπλήρωσης των προκαθορισμένων όρων από την Ελλάδα»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM τα 2,8 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς προαπαιτουμένων και την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα η οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ θα ανέλθει στα 28,9 δισ. ευρώ.

Ο ESM και ο ESFSF μέχρι στιγμής έχουν εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τον ESM μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ