ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνιαίοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες

Μηνιαίοι στόχοι για τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες

Στη διαδικασία καθορισμού των μηνιαίων στόχων για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του SSM επισκέφθηκαν τις τράπεζες και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα σχέδιά τους. Έκαναν τις παρατηρήσεις τους και πλέον αναμένουν από τις τράπεζες μια ολοκληρωμένη μορφή των σχεδίων τους για να τη συζητήσουν προτού καταλήξουν σε συμφωνία κάτι που προβλέπεται να γίνει προς το τέλος του μήνα και αφού μεσολαβήσει ακόμη ένας γύρος διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει χειροτερεύσει με αποτέλεσμα το μερίδιο των συνολικών ανοιγμάτων που χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα (NPLs) να φθάσει από το 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 στο 45,2% τον Μάρτιο του 2016.

Τον τελευταίο καιρό έχει εμπλουτιστεί σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας προκειμένου να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος εκ μέρους των τραπεζών, π.χ. μέσω αναδιάρθρωσης-ρύθμισης των χρεών ή και ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων.

Ωστόσο, εάν η προσδοκία μείωσης των κόκκινων δανείων δεν επιβεβαιωθεί οι βιώσιμες επιχειρήσεις δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν όσο εντατικά θα ήταν επιθυμητό, διότι σημαντικό μέρος της πιστωτικής επέκτασης θα δεσμεύεται για τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών τους, οι οποίες είναι αμφίβολο αν είναι απλώς προσωρινές και αναστρέψιμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ