ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη δεύτερη αξιολόγηση

Οι θεσμοί ανοίγουν τα χαρτιά τους για τη δεύτερη αξιολόγηση

Το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που θα εκκινήσει αφού πρώτα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υπό – δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να θέσουν σήμερα σε συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι οι επικεφαλής των θεσμών.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Φραντσέσκο Ντρούντι (EKT) αναμένεται να κάνουν την αποτίμηση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να καταστήσουν σαφές πως ακόμη απομένει πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφτεί.

Σύμφωνα με τα στελέχη των θεσμών το γεγονός ότι η πρώτη αξιολόγηση αντί για 3 μήνυες απαίτησε 9 λειτούργησε ως τροχοπέδη για την οικονομία, καθώς επιβάρυνε την εμπιστοσύνη και οδήγησε σε συσσώρευση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη βάση αυτή αναμένεται να επισημάνουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση του φθινόπωρου δεν πρέπει να κρατήσει πάρα πολύ καιρό και πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει πως έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής.

Ρέγκλινγκ, Κοστέλο, Βελκουλέσκου, Τζιαμαρόλι και Ντρούντι αναμένεται να τονίσουν πως για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμίσει την εργατική της νομοθεσία, να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος για επενδύσεις, και να διευκολυνθεί το εμπόριο.

Θα τονίσουν δε πως η επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να πιάσουν τόπο.

Στη βάση αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τυχόν αποκλίσεις στις εκτιμήσεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου με τα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών τόσο στο θέμα των παρεμβάσεων στα εργασιακά όσο και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ