ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη Παρασκευή» στις διεθνείς χρηματαγορές ελέω Brexit

«Μαύρη Παρασκευή» στις διεθνείς χρηματαγορές ελέω Brexit

«Καταποντισμό» στα διεθνή χρηματιστήρια, στις αγορές συναλλάγματος, στις αγορές ομολόγων και στις αγορές εμπορευμάτων έχει επιφέρει η διαφαινόμενη επικράτηση του Brexit με τον χρυσό να καταγράφει την ίδια ώρα άλμα. Για τον λόγο αυτό το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών.

Αισθητή είναι η διάθεση των επενδυτών να απομοχλεύσουν από ευρωπαϊκά assets και οι περισσότεροι εξ αυτών τοποθετούνται σε αμερικανικά ομόλογα και στο δολάριο.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 5,5%. Βουτιά άνω του 7% κατέγραφε ο βρετανικός FTSE 100, ο DAX στην Γερμανία έχανε 9%, ενώ πτώση 8% σημείωνε ο CAC-40 στο Παρίσι παρά το ότι ανεστάλη η διαπραγμάτευση των περισσότερων μετοχών.

Οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% σήμερα το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών, μετά την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ. Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Με βουτιά 7,92% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα καταγράφει πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά από το 1985, κατά 15,31% έναντι του γεν στα 133,728 γεν, το ευρώ υποχωρεί κατά 3,13% έναντι του δολαρίου στο 1,1031 δολάριο, ενώ έναντι της στερλίνας κάνει ράλι άνω του 6%.

Στις αγορές ομολόγων τεράστια είναι η ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα η τιμή των οποίων σημειώνει άνοδο τόσο για το 10ετές όσο και για το 30ετές και η απόδοση τους υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2012, όταν είχαμε την κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματεύεται με απόδοση 1,5%, ήτοι 13,96% χαμηλότερα σε σχέση με χθες.

Η απόδοση των 10ετών βρετανικών κρατικών ομολόγων κινείτο σε νέο χαμηλό επίπεδο στο 1,008% εν μέσω έντονων διακυμάνσεων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κινούνταν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο -0,10%.

Πίεση δέχονται οι τιμές του πετρελαίου. Βουτιά 6,5% καταγράφει το αργό τύπου brent που διαμορφώνεται στα 47,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου sweet light υποχωρεί κατά 6,6% αυτή την ώρα στα 46,81 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές να προσπαθούν να αποφύγουν τους κινδύνους που απορρέουν από την αβεβαιότητα του Brexit και στρέφονται στο χρυσό η τιμή του οποίου σημειώνει άλμα 5,45% στα 1.332 δολάρια η ουγγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ