ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκρίνσπαν: H Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ

Γκρίνσπαν: H Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει για πολύ ακόμη στο ευρώ εξέφρασε ο τέως διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν σε δηλώσεις που έκανε σήμερα αναφερόμενος στο Brexit.

Ο Γκρίνσπαν ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο διάστημα 1987-2006 ανέφερε στο CNBC πως το ευρώ είναι το «επείγον πρόβλημα» της κρίσης που προκαλεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όπως είπε, το ευρώ αρχικά σχεδιάστηκε ως το όχημα που θα οδηγούσε την Ευρώπη από την κατάσταση που ήταν μεταπολεμικά σε μια «πολιτική ενσωμάτωση» και η ευρωζώνη ουσιαστικά ήταν το όχημα της πολιτικής αυτής ενοποίησης.

«Αυτό αποτυγχάνει. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι πραγματικά σε σοβαρό πρόβλημα. Δεν θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ για πολύ ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλαν Γκρίνσπαν.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed δήλωσε πως αυτή είναι η χειρότερη περίοδος που μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του. «Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης - θυμηθείτε 19, Οκτωβρίου 1987, όταν ο Dow μειώθηκε κατά ένα ποσό ρεκόρ 23%. Αυτό έχει διαβρωτική δράση που δεν θα πάει μακριά», είπε.

Κατά τον ίδιο το Brexit δεν είναι το τέλος του συνόλου των προβλημάτων της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ