ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Το Brexit θα κάνει ζημιά στην Ελλάδα

Τσακαλώτος: Το Brexit θα κάνει ζημιά στην Ελλάδα

Τη θέση πως το Brexit δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία οι οποίες απειλούν το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης και θα κάνουν ζημιά στην ελληνική οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία και έσπευσε να επισημάνει ότι θα πρέπει προσεκτικά να εξεταστούν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Σημείωσε δε πως απέναντι στο περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια καλύτερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

«Δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit, μας χαλάει το αφήγημα της ανακεφαλαιοποίησης και της επόμενης ημέρας. Δεν ξέρουμε ακόμη πόση ζημιά θα μας κάνει, αλλά θα μας κάνει ζημιά. Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων.

Αν και ανέφερε πως «δεν μπαίνει θέμα Grexit» , ωστόσο προσέθεσε πως μετά τις εξελίξεις στη σχέση Βρετάνιας – ΕΕ «κανείς δεν μπορεί να πει πως με το Grexit έχουμε ξεμπερδέψει».

Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στην ανάγκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν θεματικές ώστε να ξεκαθαρίσει πως εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Άλλωστε οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους είναι επικεφαλής ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως το Μνημόνιο δεν είναι ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ιδιοκτησία της Αριστεράς.

Υποστήριξαν μάλιστα ότι αντιθέτως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικό προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη βάση αυτή ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει, εάν χρειαστεί, σε ρήξη με την ευρωπαϊκή ελίτ για τα εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ