ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στροφή» επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα παρά το Brexit

«Στροφή» επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα παρά το Brexit

Αισθητή πτώση καταγράφουν σήμερα Τετάρτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς το αρχικό σοκ του Brexit στις διεθνείς αγορές υποχωρεί και σταδιακά επικρατεί ψυχραιμία.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 8,4%, από 8,6% στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο, η απόδοση του 2τούς ομολόγου σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση και διαμορφώνεται στο 7,4%, από 9,2% χθες Τρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ενισχύονται παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε σήμερα πως οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα εφαρμοστούν στα τέλη του 2018 και υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Η στροφή των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα γίνεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές για να αποφύγουν την έκθεση σε κινδύνους τοποθετούνται ακόμη και σε ομολόγα με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή σε τίτλους που δεν τους δίνουν καμία απόδοση!

Συμφώνα με τον οίκο Fitch, το ύψος του κρατικού χρέους με αρνητικά επιτόκια ανέρχεται σήμερα σε 11,7 τρισ. δολάρια, από 1,3 τρισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου και αφορά κυρίως σε ομόλογα των Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Ιαπωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ