ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολύφερνη νύφη» οι εταιρείες που φεύγουν από το Λονδίνο

«Πολύφερνη νύφη» οι εταιρείες που φεύγουν από το Λονδίνο

Μάχη δίνουν Παρίσι και Φρανκφούρτη για να προσελκύσουν μετά το Brexit γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων που εκκαθαρίζουν συναλλαγές σε παράγωγα και τα οποία σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να αναφέρει ότι αυτές οι υπηρεσίες εκκαθάρισης από όπου περνούν καθημερινά συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων θα έπρεπε να βρίσκονται όχι στο Λονδίνο αλλά στη δική του χώρα.

Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν αμέσως να απαντήσουν λέγοντας ότι το Παρίσι βλέπει όνειρα εάν νομίζει ότι θα μπορούσε να κερδίσει στην κούρσα αυτή τη Φρανκφούρτη, στην οποία βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ομίλου χρηματιστηρίων Deutsche Boerse Eurex.

Στο παρελθόν επειδή μεγάλο μέρος των εκκαθαρίσεων γίνεται στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλησε να ασκήσει εποπτεία μεταφέροντας τις σχετικές δραστηριότητες σε κάποια χώρα της ευρωζώνης. Όμως η Βρετανία κινήθηκε νομικά και κέρδισε την υπόθεση κάνοντας το Λονδίνο την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τώρα όμως ο τίτλος αυτός κινδυνεύει να χαθεί.

Σε κάθε περίπτωση πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και πολλοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών με έδρα ή με γραφεία στο Λονδίνο και άλλα μέρη της Βρετανίας εξετάζουν αυτό το διάστημα τα επιχειρηματικά τους σχέδια για να αποφασίσουν τι θα κάνουν μετά το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ