ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους θεσμούς η πρόταση για χαλάρωση των capital controls

Στους θεσμούς η πρόταση για χαλάρωση των capital controls

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται η πρόταση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece εντός της εβδομάδος αναμένεται να αποσταλεί και στους θεσμούς για ολιγοήμερη διαβούλευση.

Η εν λόγω πρόταση καταρτίσθηκε από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και είναι σε γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο για να πάρει το «πράσινο φως» η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης προϋποθέτει την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των ΕΕ, ΔΝΤ και ESM.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής» περιέγραψε την κατεύθυνση στην οποία θα κινούνται οι νέες αλλαγές, τονίζοντας α) πως το νέο χρήμα που θα μπαίνει στις τράπεζες δεν θα υπόκειται σε κεφαλαιακούς ελέγχους, β) ότι δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και γ) πως θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, έχοντας διαβουλευτεί με τις τράπεζες και παρακολουθώντας από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες των επιχειρήσεων έχει εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τα εξής:

  • Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σήμερα το όριο συναλλαγών που διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ειδικής Επιτροπής είναι στα 10.000 ευρώ. Έτσι, κάθε συναλλαγή άνω των 10.000 ευρώ απαιτεί πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία. Αυτή η γραφειοκρατία θα αφορά πλέον σε μεγαλύτερα ποσά με το όριο να αυξάνεται στις 50.000 ευρώ. Δηλαδή για συναλλαγές έως 49.999 ευρώ θα απαιτούνται λιγότερες διατυπώσεις, καθώς θα διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα.
  • Θα επιτρέπεται η χωρίς προϋποθέσεις πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Σήμερα απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016. Εξαιρούνται του περιορισμού η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό, η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου και η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.
  • Άρση των capital contols για το νέο χρήμα. Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, ήτοι ο καταθέτης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις χωρίς πλαφόν. Η απελευθέρωση αυτή ωστόσο δεν θα αφορά σε νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαβούλευση της πρότασης για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 10 Ιούλιου, ώστε η σχετική υπουργική απόφαση να εκδοθεί έως τις 15 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ