ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1.229 ευρώ ο μέσος φόρος στα εκκαθαριστικά

Στα 1.229 ευρώ ο μέσος φόρος στα εκκαθαριστικά

Στα 1.229 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος φόρος των χρεωστικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αν και απομένουν 11 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της παράτασης που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων περίπου 1.200.000 φορολογικές δηλώσεις παραμένουν εκτός του Taxisnet, ενώ έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 4.800.000 δηλώσεις.

Από τα ως τώρα στοιχεία της εφετινής εκκαθάρισης προκύπτει ότι σε σύνολο 4.695.558 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί 1.648.263 πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο κατά μέσον όρο 1.229, ενώ αντίθετα 819.756 φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 274 ευρώ. Για 2.227.539 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό (αφορά κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους) καθώς μέσα στο προηγούμενο έτος ο φόρος που παρακρατήθηκε ταυτίστηκε με τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά τους.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών τόσο του Εντύπου Ε1 (βασικό έντυπο) όσο και των υπολοίπων (Ε2 και Ε3).

Εφέτος χιλιάδες συμπολίτες λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων τους έχουν πιαστεί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει με τη βοήθεια φοροτεχνικού ότι εφέτος θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και όχι με τα πραγματικά εισοδήματα θα πρέπει να συμπληρώσει στους αντίστοιχους κωδικούς περί ανάλωσης κεφαλαίου παλαιοτέρων ετών (κωδικοί 787-788) το ποσό που χρειάζεται για να καλυφθεί η διαφορά των τεκμηρίων.

Τέλος, ειδικά στην περίπτωση των τόκων θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή γιατί ναι μεν δεν φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, καθώς φορολογούνται αυτοτελώς, αλλά συναθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα και θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ