ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταργούν» το χαρτί στο Δημόσιο για να εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ

«Καταργούν» το χαρτί στο Δημόσιο για να εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ

Περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομήσει το Δημόσιο μέσω της καθιέρωσης της πλήρους ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων.

Στη βάση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Στο σχέδιο νόμου για την κινητικότητα που έχει δοθεί σε διαβούλευση και συγκεκριμένα στο άρθρο 22 για την «Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο Δημόσιο Τομέα» αναφέρεται ότι όλες οι διαδικασίες που καταλήγουν στην έκδοση διοικητικών πράξεων εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου (π.χ. η σύνταξη, η προώθηση για υπογραφή, η θέση της υπογραφής), καθώς και λοιπές διαδικασίες χειρισμού εγγράφων εντός της κάθε υπηρεσίας (π.χ. η χρέωση προς ενέργεια εισερχόμενων εγγράφων, η εσωτερική διακίνησή τους καθώς και η αρχειοθέτηση αυτών), θα πραγματοποιούνται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων με χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής και χρονοσήμανσης.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, με το μέτρο αυτό θα υπάρξει μέγιστη δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ κατά έτος. Μάλιστα, είναι σημαντική μια επισήμανση από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τέλος, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από την 1ηΙανουαρίου 2017, αλλά το πιθανότερο είναι να εκκινήσει την 1η Ιουνίου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ