ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινη» γραμμή η διατήρηση του κατώτατου μισθού των 492 ευρώ

«Κόκκινη» γραμμή η διατήρηση του κατώτατου μισθού των 492 ευρώ

Πιέσεις για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις στις κατώτατες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα αναμένει η κυβέρνηση από τους δανειστές εν όψει των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου για τα εργασιακά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ θέτουν ευθέως ζήτημα περαιτέρω μειώσεων μέσω της κατάργησης επιδομάτων και τριετιών, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου υποστηρίζει τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη από τώρα να θέσει την ατζέντα των συζητήσεων και να περιορίσει τη θεματολογία στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στις ομαδικές απολύσεις, στην αναμόρφωση του συνδικαλιστικού νόμου και στη διατήρηση των 586 ευρώ μεικτά (492,24 ευρώ καθαρά) ως κατώτατου μισθού έως το 2018.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε νέο γύρο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, επιχειρώντας να διαμορφώσει μια ενιαία στάση απέναντι στα αιτήματα των θεσμών και να επαναβεβαιώσει τις κοινές θέσεις εργοδοτών και εργαζομένων απέναντι στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς έως τις 18 Ιουλίου αναμένεται να δοθεί στο υπουργείο το πόρισμα της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής για τις αλλαγές στα Εργασιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ