ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτική η εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Αποκαλυπτική η εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Αύριο το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) για το ρόλο του Ταμείου τα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.

Το βασικό κομμάτι της έκθεσης του Γραφείου Αξιολόγησης έχει αποσταλεί προς σχολιασμό τόσο στη Διοίκηση του Ταμείου όσο και στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Έτσι, αύριο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κάνουν τα σχόλια τους επί του κειμένου αυτού και αφού αυτά καθαρογραφούν και επιβεβαιωθούν, τότε το σύνολο της έκθεσης θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον βασικό κορμό της έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας, το Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης επιρρίπτει τις εξής ευθύνες στην τότε διοίκηση του Ταμείου και εμμέσως στο δίδυμο Ντομινίκ Στρος Καν και Πολ Τόμσεν που ήταν οι κυρίως υπεύθυνοι για το ελληνικό πρόγραμμα:

  • Αν και το Ταμείο στην περίπτωση της Ελλάδας αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε (exceptional access), ωστόσο της υπέρογκης χρηματοδότησης δεν προηγήθηκε αναδιάρθρωση χρέους, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και κάποια κράτη-μέλη ήταν αντίθετα.
  • Αφού δεν ακολουθήθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους πριν από τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, τότε όφειλε το Ταμείο να έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότηση, κάτι που δεν έγινε .
  • Με αιχμή τονίζεται πως αν και το ρίσκο της μετάδοσης της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου.
  • Οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων. Ενδεικτικά γίνεται αναφορά στην υπεραισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ από τα 12,5 δισ. που αρχικά είχαν υπολογιστεί.
  • Δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική.
  • Το ΔΝΤ χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της Ελλάδας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα κατεστημένα συμφέροντα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
  • Λειτούργησε με την λογική πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.
  • Το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αν και η τρόικα αποδείχθηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων.
  • Η τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, λόγω της ανάγκης συντονισμού με την Task Force της ΕΕ, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα κράτη-μέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ