ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμπληρωματική συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - Lamda Development για το Ελληνικό

Συμπληρωματική συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ - Lamda Development για το Ελληνικό

Σήμερα θα υπογραφεί η συμπληρωματική συμφωνία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τη Lamda Development για το Ελληνικό μετά την έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλόκαρε» την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η αξιοποίηση αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα, η καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρώσει το Δημόσιο όλες τις υποχρεώσεις του, να παραδώσει την έκταση και να λάβει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, συμπληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου. Το 80% των επενδύσεων στο Ελληνικό από τη Lamda Development θα γίνει στα 12 χρόνια, ενώ και η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο από τον αρχικά συμφωνημένο, με το 51% να καταβάλλεται έως το 2018.

Η συμφωνία για το Ελληνικό σφραγίζει το εφετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα κινείται εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο εντός της εβδομάδας θα κηρυχτεί εκ νέου ο διαγωνισμός για την εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) ο οποίος κηρύχθηκε άγονος προ ημερών, ενώ θα ακολουθήσουν μια σειρά από πρωτοβουλίες το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την 40ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μαζί με τρεις κάθετους άξονες. Ακόμη, θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών (ΔΑΑ), που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για την 20ετή παράταση της σύμβασης παραχώρησης μέχρι το 2046.

Τον Οκτώβριο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον ΟΛΘ, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην Socar από το Αζερμπαϊτζάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ