ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 120 δισ. δολάρια η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία

Στα 120 δισ. δολάρια η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Τουρκία
Χαρτονόμισμα τούρκικης λίρας (φωτογραφια αρχείου) EPA/ STRINGER

Η εκτόξευση της τουρκικής λίρας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν δημιούργησε σε πολλούς την ψευδαίσθηση ότι η χώρα απολαμβάνει ένα πανίσχυρο νόμισμα, που αντανακλά και τη γεμάτη υγεία οικονομία της.

Σε μόλις μία ημέρα η λίρα αυξήθηκε 3% έναντι του δολαρίου, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποκατέστησε την τάξη αψηφώντας τους πραξικοπηματίες, αλλά και ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή έγιναν ηπιότερες.

Αυτή είναι λανθασμένη ανάγνωση.Μπορεί η τουρκική λίρα κατάφερε να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες των πρώτων ωρών του πραξικοπήματος, η απόδοση των ομολόγων της χώρας όμως εκτινάχθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα κατά 73 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 9,52%, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2013.

Οι τουρκικές τράπεζες χρωστούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού 120 δισ. δολάρια, βάρος που μπορεί να γίνει ασήκωτο αν οι ξένοι επενδυτές συνειδητοποιήσουν ότι ο δανεισμός προς την Τουρκία δεν είναι ασφαλές στοίχημα.

Οι τράπεζες της Τουρκίας χρωστούν περίπου 100 δισ. δολάρια σε ξένους δανειστές και περίπου 20 δισ. δολάρια σε μη τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Διόλου τυχαίο επομένως το καμπανάκι της HSBC ότι το τουρκικό νόμισμα θα είναι πιο αδύναμο στο εγγύς μέλλον, αλλά και το γεγονός ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της σχετικά με την πορεία της λίρας για τους τρεις επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ