ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σάλλας από πρόεδρος της Πειραιώς

Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σάλλας από πρόεδρος της Πειραιώς

Την παραίτηση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε ο μη εκτελεστικός πρόεδρος του ιδρύματος Μιχάλης Σάλλας. Την είδηση που είχε μεταδώσει κατά αποκλειστικότητα το CNN Greece επιβεβαίωσε και η ίδια η τράπεζα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Την αποχώρηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας.

Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος κ. Μ. Σάλλας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:

«Αγαπητοί φίλοι,

Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα.

Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.

Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.

Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.

Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.

Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας»».

Το παρασκήνιο

Ο κ. Σάλλας είχε εκφράσει την επιθυμία του σε κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος να αποχωρήσει από την προεδρία της Πειραιώς από καιρό, ωστόσο δεν το έπραξε λόγω της μη διευθέτησης του ζητήματος που αφορούσε την τοποθέτηση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας.

Πληροφορίες σχετίζουν την αποχώρηση του κ. Σάλλα με τη διαμάχη με το fund Paulson, ωστόσο αυτές δεν επιβεβαιώνονται από κυβερνητικές πηγές που ανάφεραν πως το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος της Πειραιώς δεν έθεσε ποτέ θέμα αλλαγής προέδρου και δεν δέχθηκε και σχετική όχληση από κάποιον μέτοχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ούτε και οι πληροφορίες που σχετίζουν την αποχώρηση του κ. Σάλλα με την έρευνα του SSM για τον τρόπο που έγινε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ευσταθούν, καθώς τα μετοχοδάνεια που παρείχε η τράπεζα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ δεν κρίθηκαν επισφαλή ή μη σύννομα δοσμένα από τον Επόπτη.

Το ΤΧΣ είχε λάβει θετική εισήγηση για το πρόσωπο του κ. Σάλλα από την Spencer Stuart , ωστόσο αυτό συνέπεσε με την περίοδο που ο απερχόμενος πρόεδρος της Πειραιώς είχε λάβει ήδη την απόφαση να αποχωρήσει από το ΔΣ της τράπεζας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα του.

Ο κ. Σάλλας θα αντικατασταθεί προσωρινά από την καθηγήτρια νομικής Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είναι μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, καθώς επίσης και πρόεδρος του νομικού της συμβουλίου.

Αν και η κ. Απαλαγάκη είναι εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σάλλα η τοποθέτησή της είναι προσωρινή δεδομένου ότι ο νέος μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Τί λέει η κυβέρνηση

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην τράπεζα Πειραιώς κύκλοι της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης επισημαίνουν πως κ. Σάλλας είχε από καιρό ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο, σε χρόνο που οι συνθήκες θα ήταν ώριμες και ο ίδιος θα έκρινε ως ενδεδειγμένο.

Για την κυβέρνηση πρωτεύον ήταν και είναι η τράπεζα Πειραιώς να έχει μια ισχυρή διοίκηση που να λειτουργεί με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η πορεία του Μ.Σάλλα

Ο κ. Σάλλας ηγήθηκε το 1991 ομάδας επιχειρηματιών με τους οποίους πήραν την άδεια τραπεζικής της Πειραιώς. Στα χρόνια που πέρασαν η Πειραιώς απορρόφησε την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ, την Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου, την Αγροτική Τράπεζα και τη Γενική Τράπεζα.

Ο Καθηγητής Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ενώ από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ