ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»

Τσακαλώτος: Δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης»
Αισιόδοξος ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφια αρχείου) EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Εφικτή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι του 2017 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2018 κι έτσι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

«Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα μεσομακροπρόθεσμο πλεόνασμα κάτω του 3,5%», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως η προσδοκία είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει οριστική συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

«Ο στόχος είναι να έχουμε αυτή τη λύση μέχρι το τέλος του χρόνου που θα μας βοηθήσει και για το χρέος και για τον καθαρό διάδρομο, αλλά και την επιτάχυνση της ένταξής μας στη νομισματική χαλάρωση», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ερωτηθείς για την κατάργηση του ΕΚΑΣ ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως «αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολα μέτρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σε μερικές περιπτώσεις καταφέραμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις, για παράδειγμα όταν επιμείναμε στην εθνική σύνταξη, στην κάλυψη των ανασφάλιστων, στην προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο υπουργός Οικονομικών δίνει την απάντησή του και στους υπολογισμούς Ρέγκλινγ, Στουρνάρα και Σταϊκούρα για το πόσο «κόστισε» η εξάμηνη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Και οι τρεις είναι οικονομολόγοι και θα έπρεπε να ήξεραν καλύτερα! Να ήξεραν ότι ένα μέρος του χρέους απλώς ανακυκλώνει το παλιό (και με καλύτερους όρους), ότι το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κατά 20 δις. λιγότερο από το προβλεπόμενο και ότι θα το είχαμε αποφύγει αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αξιωθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, και άλλα πολλά».

Σε ότι αφορά το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αντίθεσή του στην προοπτική της εκλογής του από τον λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ερώτημα στο οποίο θα ήταν απάντηση η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς και για το θέμα του plan B ή plan Χ που ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα με αφορμή το βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ, το οποίος προκάλεσε και αντιδράσεις, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως «η Ν.Δ. ανακινεί ζητήματα από το πουθενά. Μπορεί να κάνει πολιτικό ζήτημα μια τρολιά στο διαδίκτυο ή ένα αστήρικτο δημοσίευμα. Στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι η Ν.Δ. δεν θέλει και δεν μπορεί να επωμισθεί το πρόγραμμά της και με βάση αυτό να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».

Εξακολουθώντας να στρέφει τα βέλη του στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πιάνεται από τα μαλλιά της προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση. Πέρα όμως από το γραφικό του πράγματος, ο τρόπος που αντιπολιτεύεται η Ν.Δ. κάνει κακό στον δημόσιο διάλογο και στην πολιτική εμβάθυνση των νέων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυτικές κοινωνίες, και κυρίως η ευρωπαϊκή, σε εποχές μεγάλης αβεβαιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ