ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκολότερες απολύσεις για να σωθούν μισθοί και συμβάσεις

Ευκολότερες απολύσεις για να σωθούν μισθοί και συμβάσεις
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη συγκεκριμένη συμφωνία EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν σήμερα για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία προτείνουν οι δανειστές εν όψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε έγγραφο 21 σελίδων που εστάλη στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία μελετά τις «βέλτιστες πρακτικές». Οι θεσμοί ζητούν:

- Ο κατώτατος μισθός να εξακολουθήσει να καθορίζεται από το κράτος και μάλιστα απογυμνωμένος από τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας ή έστω αποσύνδεση των αυξήσεων αυτών (τριετίες) από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων

-Την απαλλαγή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ από τα επιδόματα, ήτοι από το 2017 κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

-Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 6% που είναι σήμερα στο 10%

-Την αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων

-Την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνδικάτων

Την καθιέρωση της ανταπεργίας (lock out).

Αλλά και στα υπόλοιπα θέματα (κατώτατος μισθός, συμβάσεις εργασίας, κήρυξη απεργιών, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ανταπεργία κ.τ.λ.) τα πράγματα θα είναι δύσκολα καθώς οι θέσεις που διατυπώνει επισήμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ιδιαιτέρως σκληρές και σε αντίθετη κατεύθυνση από τη «συμφωνία των πέντε σημείων» στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων της χώρας.

Η συμφωνία των πέντε σημείων στην ουσία επετεύχθη προκειμένου να ενισχύσει τον υπουργό Εργασίας στην επικείμενη διαπραγμάτευση, ωστόσο η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν καθορίζουν τη στάση τους με βάση ανάλογες συμφωνίες.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και γι’ αυτό θα επιδιώξει να υπάρξει «εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και στις επόμενες φάσεις των συζητήσεων».

Η λύση που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέπει τη «βελτίωση και όχι την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων». Εξειδικεύοντάς το ο υπουργός σημειώνει ότι στόχος είναι η επιστροφή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και ο καθορισμός των κατώτατων αμοιβών από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ