ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα

Ανατροπές φέρνει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα
Σταδιακά, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πέντε ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών φέρνει ο «νόμος της κάρτας», το νομοσχέδιο που προωθείται για το πλαστικό χρήμα.

Αφορολόγητο μόνο με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρος 22%σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και καθιέρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις, είναι κάποια από τα μέτρα που προβλέπουν τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής.

Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις των επιχειρήσεων

Αυτή η διάταξη παραμένει σε εκκρεμότητα, με τη διαπραγμάτευση τώρα να εστιάζεται στην καθιέρωση ενός τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος δεν θα προστατεύεται στο σύνολό του από κατασχέσεις για οφειλές, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό που ενδεχομένως να φτάσει και το 80%. Το ποσοστό του λογαριασμού που δεν θα κατάσχεται θα χρησιμοποιείται από τον επιχειρηματία ή τον επαγγελματία αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησης. Η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να κατάσχουν το υπόλοιπο 20% των χρημάτων που θα βρίσκονται στον λογαριασμό.

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα

Η έκπτωση φόρου που θα οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Παράλληλα, οι πληρωμές που θα γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι και το ποσοστό των πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.

Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.

Ειδικό καθεστώς για υπερηλίκους και «άγονη γραμμή»

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 75 ετών, αλλά και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Όμως οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα γλιτώσουν από την συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Υποχρεωτικό POS για όλες τις συναλλαγές

Σταδιακά, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Συγκεκριμένα, επιχειρηματίες κι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ανά κατηγορίες που θα προκύπτουν από τους κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα. Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πρόστιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ