ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι κοστίζουν 800 εκατ. ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις

Οι φόροι κοστίζουν 800 εκατ. ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις

Μπορεί ο τουρισμός να είναι τομέας με μεγάλη δυναμική στη χώρα, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ωστόσο οι φορολογικές επιβαρύνσεις του τελευταίου χρόνου έχουν επιφέρει απώλεια πάνω από 10% στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος.

Οι νέοι φόροι εξανεμίζουν ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας υπογραμμίζει μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, η οποία επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την εσωτερική υποτίμηση.

Έτσι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση παραμένει αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς πλήττεται από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους.

Ακριβώς λόγω της υπερφορολόγησης ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι αυτή την ώρα διαφεύγουν της φορολογίας 500 εκατ. ευρώ έσοδα, τα οποία προκύπτουν από «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων (270 εκατ.), ενώ η απώλεια ΦΠΑ από μη έκδοση αποδείξεων εκτιμάται σε 230 εκατ. ευρώ.

Στη νέα σειρά μελετών «Ελληνικός τουρισμός – Εξελίξεις και προοπτικές» το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ υπολογίζει ότι το 2016 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι θα ενισχυθεί οριακά αγγίζοντας τα 581,9 ευρώ από 579,6 ευρώ το 2015.

Τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο δείχνουν διψήφια ποσοστά αύξησης στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ οριακά θετικό είναι και το πρόσημο στις ως τώρα πτωτικές οδικές αφίξεις.

Οι απώλειες όμως στις επιχειρήσεις είναι αισθητές καθώς το 90% των ξενοδοχείων κινείται με ζημιές, μια και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα στερήσει από τις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, στην εστίαση, στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ