ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όμηροι του ΕΝΦΙΑ φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου

Όμηροι του ΕΝΦΙΑ φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου

Στο "περίμενε" κρατά και εφέτος η εφορία περίπου 1.000.000 φορολογούμενους που δικαιούνται συνολικά επιστροφή φόρου 300 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι που αντιστοιχούν στο 16,68% των 6.047.006 φυσικών προσώπων που υπέβαλαν εφέτος δήλωση θα λάβουν την όποια επιστροφή φόρου δικαιούνται μετά τον Ιανουάριο του 2017.

Υπενθυμίζεται πως σε όσους έχουν επιστροφή φόρου από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την ίδια στιγμή έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ πρώτα θα τους γίνει ο συμψηφισμός της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με το επιστρεφόμενο ποσό και μετά θα τους επιστραφεί η διαφορά, εαν βεβαίως το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τη συνολική επιβάρυνση ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ανέβουν στην ιστοσελίδα του Taxisnet ως τις 20 Αυγούστου.Οι πολίτες θα τα αναζητήσουν όπως κάθε χρόνο μπαίνοντας με τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούν για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους. Με την ταυτότητα δε οφειλής θα πρέπει να πληρώσουν σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Εάν μετά τη δόση του Ιανουαρίου θα έχει παραμείνει ποσό φόρου εισοδήματος προς επιστροφή τότε και μόνον τότε αυτό θα πιστωθεί στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και του Ε9 εκατομμυρίων πολιτών προκύπτει ότι ο συνολικός φόρος που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ο ίδιος με πέρυσι, δηλαδή προβλέπει να εισπράξει περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 690.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρο σε σύγκριση με πέρυσι (περίπου το 10% επί του συνόλου) από 10 ευρώ και πάνω, ενώ περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (21% επί του σύνολου) θα επιβαρυνθούν σε σύγκριση με πέρυσι από μερικά λεπτά του ευρώ ως 10 ευρώ. Λιγότερο φόρο σε σύγκριση με το 2015 θα καταβάλουν 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ή το 34% επί του συνόλου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πόσο λιγότερο φόρο θα πληρώσουν.

Το 35% των φυσικών προσώπων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Από τους πολίτες που θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σύγκριση με το 2015, οι 270.000 θα πληρώσουν παραπάνω φόρο 50 ευρώ και άνω, ενώ οι 420.000 θα πληρώσουν περισσότερο φόρο από 10 ως 50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ