ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαφάρι ελέγχων σε βουλγαρικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων

Σαφάρι ελέγχων σε βουλγαρικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων

Ελέγχους σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που έχουν έδρα τους τη Βουλγαρία θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι ελεγκτικές αρχές της χώρας μας.

Στόχος είναι να εντοπιστούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά χρησιμοποιούν ως βάση την Βουλγαρία για να καταβάλλουν μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για να εντοπιστούν οι εν λόγω επιχειρήσεις και να επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεχθεί δεκάδες αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας των μεσαζόντων που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα capital controls και την αναστάτωση που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στη φορολογία και το ασφαλιστικό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, φοροδιαφεύγουν σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Στοιχεία των Βουλγαρικών αρχών τοποθετούν άνω των 60.000 τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που συστάθηκαν στη χώρα το 2015. Η πλειοψηφία αυτών είναι «εταιρείες σφραγίδα», δηλαδή πλην της τιμολόγησης των υπηρεσιών τους δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα στη χώρα.

Αυτές οι επιχειρήσεις γλυτώνουν φόρο έως και 24% σε σχέση με τη φορολόγηση τους στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος είναι 10% στη Βουλγαρία και ο φόρος μερισμάτων 5%, όταν στην Ελλάδα ο εταιρικός φόρος είναι 29% και ο φόρος μερισμάτων 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ