ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,107 τρισ. ευρώ το ισπανικό δημόσιο χρέος

Στα 1,107 τρισ. ευρώ το ισπανικό δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 18,5 δισ. ευρώ, φθάνοντας συνολικά στα 1,107 τρισ. ευρώ – το υψηλότερο στην ιστορία της χώρας. Ως ποσοστό του ΑΕΠ έφθασε το 100,9%, ποσοστό που δεν έχει σημειωθεί από το 1909 όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επίπεδα του χρέους της χώρας είχαν αγγίξει το 102% του ΑΕΠ.

Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας υποστηρίζουν ότι το ύψος-ρεκόρ του χρέους έχει να κάνει με αυτή την περίοδο του χρόνου. Η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας συνεχίζει να επιβραδύνεται από το 2013 και – όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες του υπουργείου – ο στόχος του 99,1% του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως δεν φαίνεται να πιστεύει ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κατορθώσει να μειώσει το χρέος φέτος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών, η Ισπανία θα τελειώσει τη χρονιά με το χρέος της να βρίσκεται στο 100,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη στην Ισπανία επιμένουν ότι το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού κάνει τα επίπεδα του χρέους βιώσιμα. Σε μεγάλο μέρος, δηλαδή, επαινούν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές.

Το δημόσιο χρέος της Ισπανίας αυξάνεται διαρκώς από το 2009. Εκείνη τη χρονιά έφθασε το 52,7% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 39,4% το προηγούμενο έτος. Συνέχισε να αυξάνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό έως ότου ξεπέρασε το 90% το 2013. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ξεπέρασε και το 100% για πρώτη φορά μέσα σε έναν αιώνα. Και η αύξηση συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ