ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον «αέρα» το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

Στον «αέρα» το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

Η στελέχωση του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, που επισήμως ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αποτελεί την μεγαλύτερη εκκρεμότητα από τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου που σχετίζονται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Παρά τις όποιες φημολογίες, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχουν ακόμη βρεθεί και οι διαβουλεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι στο σχεδιασμό της μορφής του ταμείου η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου υποστηρίχθηκε από Γάλλους ειδικούς που εισήγαγαν το «γαλλικό μοντέλο» στη λογική του Ταμείου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board) θα είναι Γάλλος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα διορίσει αυτούς που θα διοικούν την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα έχει την γενική εποπτεία του διοικητικού συμβούλιο, αλλά και του διευθύνοντα σύμβουλου, ο οποίος είναι Έλληνας.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 5 μέλη, τα 3 εκ των οποίων θα επιλέγονται από τον υπουργό Οικονομικών αλλά «κατόπιν σύμφωνης γνώμης Κομισιόν και ESM» και τα άλλα 2, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, από την Κομισιόν και τον ESM κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.

Εάν συνεκτιμήσει κανείς και την πρόβλεψη πως όλες οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου θα λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών», προκύπτει η έκταση του ελέγχου που αποκτούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές στη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ