ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα «Voodoo» στον ΦΠΑ έφεραν μείωση εσόδων

Τα «Voodoo» στον ΦΠΑ έφεραν μείωση εσόδων

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε ως «Voodoo Economics» την περίφημη καμπύλη Laffer (Laffer Curve), η οποία δείχνει ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών πέρα από ένα ορισμένο σημείο, οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον Ιούλιο δείχνουν πως τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπέστησαν «Voodoo», καθώς υποχώρησαν αισθητά σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Κατά κάποιους αυτό οφείλεται στη θερινή φοροδιαφυγή και είναι παροδικό φαινόμενο, κατά κάποιους άλλους ωστόσο είναι μια τάση που θα παγιωθεί.

Η συνολική μείωση των εσόδων από ΦΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο τα 60 εκατ. ευρώ και διέψευσε τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου που περίμενε ουσιαστική αύξηση εσόδων από τη συγκεκριμένη πηγή, καθώς είχαν μεσολαβήσει η αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και το δεύτερο κύμα κατάργησης των εκπτώσεων 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι τον Ιούλιο οι εισπράξεις των ΔΟΥ από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,116 δισ. ευρώ έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015, ενώ την ίδια ώρα στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατ. ευρώ ΦΠΑ έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από τελωνεία και εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισ. ευρώ, έναντι 1,552 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο επτάμηνο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παραμένουν υψηλότερες κατά 852 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο η επιβράδυνση του Ιουλίου προκαλεί σίγουρα προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ