ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: «Κόκκινη γραμμή» οι ομαδικές απολύσεις

Κατρούγκαλος: «Κόκκινη γραμμή» οι ομαδικές απολύσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας την ΕΡΤ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι «να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας». Παράλληλα σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσέρχεται αμυντικά στη διαπραγμάτευση» αλλά θέτει ζητήματα, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την επιμονή του σε αυτά τα θέματα λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του ΔΝΤ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της».

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπεί καμία σύνταξη, ενώ είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις, λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν. «Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι όπως ανέφερε η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ