ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ράβε - ξήλωνε και ραντεβού τον Σεπτέμβρη

ΕΝΦΙΑ: Ράβε - ξήλωνε και ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Με 17 ημέρες καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, στις 5 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχε εκφράσει την ελπίδα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να έχουν αναρτηθεί έως τα τέλη Ιουλίου στο Τaxis.

Αυτό, όχι μόνον δεν έγινε αλλά στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση προσπαθούσε με νομοθετικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής να ρυθμίσει το θέμα των αγροτεμαχίων και του συμπληρωματικού φόρου που αύξαναν κατά 230 εκατ. ευρώ τον τελικό λογαριασμό.

Εκείνο το διάσημα - τέλη Ιουλίου - είχε μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθιστώντας την αρχική προσδοκία άμεσης έκδοσης του ΕΝΦΙΑ για διαδικαστικούς λόγους μη ρεαλιστική.

Το επόμενο χρονικό ορόσημο έναρξης των διαδικασιών ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ ήταν η 18η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα «έκλεινε» η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Αν και αυτό έγινε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση χιλιάδων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 . Αυτή η διαδικασία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Χθες κυκλοφόρησαν φήμες ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν επρόκειτο να αναρτηθούν στο Τaxis πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διέψευσε αποσαφηνίζοντας πως τα εκκαθαριστικά θα έχουν εκδοθεί έως τα τέλη Αυγούστου.

Πηγές της ΓΓΔΕ συνέκλιναν με τις εκτιμήσεις του κ. Αλεξιάδη λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των εκκαθαριστικών είναι πράγματι έως το τέλος του μήνα, χωρίς να αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο η διαδικασία να παραταθεί έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση του φόρου θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβριου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ