ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν την έκπτωση 20%

ΕΝΦΙΑ: 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχασαν την έκπτωση 20%
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Η κατάργηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ στα απρόσοδα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα «καίει» 100.000 ιδιοκτήτες που καλούνται για πρώτη φορά να πληρώσουν στο ακέραιο το φόρο.

Εφέτος για πρώτη φορά από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών δεν επανέλαβε τη διάταξη νόμου των προηγουμένων ετών, η οποία εξασφάλιζε μείωση φόρου 20% σε απρόσοδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δικαιούνταν μέχρι πέρυσι έκπτωση 20% και εφέτος τη χάνουν αγγίζουν τους 100.000.

Για αυτούς οι επιβαρύνσεις μόνον αμελητέες δεν θα είναι. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου στο οποίο πέρυσι αντιστοιχούσε ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ και επειδή ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο κέρδιζε έκπτωση 20%, ο φόρος μειωνόταν στα 400 ευρώ. Εφέτος ο ίδιος θα κληθεί να πληρώσει τον φόρο στο ακέραιο (500 ευρώ).

Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους από τους εν λόγω φορολογούμενους κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς μετά τη μείωση του αφορολόγητου από τα 300.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν και το συμπληρωματικό φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ