ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ καλεί την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία φόρους 13 δισ. ευρώ

Η ΕΕ καλεί την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία φόρους 13 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. ευρώ (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. ευρώ, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία. «Η Apple κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%», προσθέτει η Επιτροπή.

Η Apple μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης.

Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση αντέδρασε δια του υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν. «Είναι περίεργο και μια εκτός ορίων πολιτική ανάμειξη της Κομισιόν.

«Δεν έχει την ευθύνη για τη φορολογία. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν μια κερκόπορτα στο να επηρεάζουν την φορολογική πολιτική όταν οι ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρουν πως η φορολογία είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων των κρατών-μελών».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει τον όμιλο πληροφορικής Apple να επιστρέψει ποσά ρεκόρ, υποστηρίζοντας ότι απειλεί το πνεύμα της εμπορικής σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτές τις υποθέσεις που εξελίσσονται και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού μας στόχου να εμποδίσουμε τη διάβρωση του φόρου που καταβάλλουν οι εταιρείες», προστίθεται στο κείμενο.

«Αρνούμαστε να σχολιάζουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως το υπουργείο Οικονομικών είναι απογοητευμένο από το γεγονός ότι η Επιτροπή ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», αναφέρει ακόμη το αμερικανικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

«Όπως έχουμε πει, πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών μελών», διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ