ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσιο παρασκήνιο με ΟΠΑΠ και τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πλούσιο παρασκήνιο με ΟΠΑΠ και τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές προθέσεις για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και θα καταδειχθεί το εάν θα φορολογηθούν πρόσθετα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή όχι.

Αν και μέχρι χθες το πρωί κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα ήταν το ισοδύναμο που θα έδινε πάνω από 500 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό, ωστόσο το θέμα της επιβολής φόρου 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έλαβε νέα τροπή αργά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece αυτό που μεσολάβησε ήταν συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με στελέχη της Διοίκησης του ΟΠΑΠ στο υπουργείο Οικονομικών. Στην εν λόγω σύσκεψη η πλευρά του ΟΠΑΠ φέρεται να τόνισε πως η επιβάρυνση της κάθε στήλης με 5 λεπτά του ευρώ θα μείωνε αισθητά τα κίνητρα για τους παίκτες και θα οδηγούσε σε μείωση του τζίρου, κάτι που αναπόφευκτα θα έφερνε «λουκέτα» στα 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ και θα μείωνε τα φορολογικά έσοδα των 600 εκατ. ευρώ που ετησίως αποδίδει ο Οργανισμός στο Δημόσιο.

Στη βάση της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε, οι εκπρόσωποι της εταιρείας εκτίμησαν πως τα τελικά έσοδα για το Δημόσιο από μια αύξηση στη φορολόγηση των στηλών κατά 5 λεπτά θα ήταν 30 εκατ. ευρώ και όχι 500 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης που θα επέφερε στον αριθμό των στηλών που συμπληρώνουν οι παίκτες στα παιχνίδια του Οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλευρά του ΟΠΑΠ δεν έθιξε καθόλου το θέμα της σύμβασης με το Δημόσιο και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπογραμμίστηκε στον κ. Τσακαλώτο πως η αγορά του παράνομου τζόγου έχει τζίρο 6 δισ. ευρώ ετησίως και του υποδείχτηκε εμμέσως πως εκεί θα μπορούσαν να αναζητηθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να άκουσε τις θέσεις των εκπροσώπων της εισηγμένης εταιρείας και να επιφυλάχθηκε να τους συναντήσει τις επόμενες ημέρες εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Ο υπουργός Οικονομικών μετείχε το βράδυ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάσθηκε το θέμα των προαπαιτούμενων και των εκκρεμοτήτων εν όψει του Eurogroup της 9ης Φεβρουαρίου, στην οποία ετέθη και το ζήτημα της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Οι ξένοι επενδυτές

Κυβερνητικές οχλήσεις για το θέμα φέρεται να υπήρξαν και εμμέσως από επενδυτές του ΟΠΑΠ που είναι ταυτόχρονα επενδυτές και στις ελληνικές τράπεζες και έχουν ενεργή ανάμιξη στην τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση. Σημειώνεται πως εκτός από την EMMA DELTA που διαθέτει το 33% του ΟΠΑΠ, σε αυτόν μετέχουν με ποσοστό 5% περίπου εκάστη η BLACKROCK, η THE BAUPOST GROUP, η SILCHESTER INTERNATIONAL και η FIDELITY INVESTMENTS. Ποσοστό δε 46,63% του ΟΠΑΠ είναι στα χέρια άλλων ιδιωτών επενδυτών και σε ελεύθερη διασπορά.

Οι επενδυτές φέρονται να θορυβήθηκαν από τις πληροφορίες για φορολόγηση των στηλών των παιγνίων του ΟΠΑΠ και να εξέφρασαν τόσο στην ίδια την εισηγμένη όσο και στους θεματοφυλακές τους τις ανησυχίες τους. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στην μετοχή του Οργανισμού που χθες έκλεισε στα 7,550 ευρώ με πτώση 5,03%, κάτι που αποτελεί «κατάρρευση» για την συγκεκριμένη μετοχή που κινείται συνήθως σε στενό εύρος διακύμανσης.

Εκπρόσωπος του ΟΠΑΠ ρωτήθηκε για τα παραπάνω από το CNN Greece αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε κάθε περίπτωση εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το εάν θα προχωρήσει η φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και σε ποιο βαθμό (θα μπορούσε να επιβληθεί φόρος μικρότερος των 5 λεπτών), ενώ δεν αποκλείεται να προωθηθούν και οι σχετικές διατάξεις στη Βουλή, ώστε να ρυθμιστούν ταχύτατα τα ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά ισοδύναμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ