ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναθεώρηση του ΑΕΠ προχωρεί η ΕΛΣΤΑΤ

Σε αναθεώρηση του ΑΕΠ προχωρεί η ΕΛΣΤΑΤ

Περιθώριο 20 ημερών έχουν τα στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκειμένου να αναθεωρήσουν τα στοιχεία που αφορούν στο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) και στο ΑΕΠ και να τα γνωστοποιήσουν στη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Όλες ανεξαρτήτως οι στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ υποχρεούνται την 22α Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου να κοινοποιούν στην Eurostat τα τελικά στοιχεία τους για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα του προηγουμένου έτους.

Τα στοιχεία αυτά επικυρώνονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και εν συνεχεία χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού των εισφορών που πληρώνουν τα κράτη μέλη στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. Οι εισφορές αυτές είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την ΕΕ και αντιπροσωπεύουν τα 3/4 των συνολικών εσόδων της.

Η διαδικασία του 2016 έχει ειδικό βάρος, καθώς σημαδεύεται από την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. To Brexit θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εισφορών τον Κοινοτικό προϋπολογισμό καθιστά και τη διαφορά θα κληθούν να την καλύψουν -στο μέτρο του δυνατού- οι εναπομείνασες χώρες. Πέρυσι η συμμετοχή της Βρετανίας στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό ανήλθε σε 13 δισ. λίρες.

Η Eurostat έχει ζητήσει εφέτος από τις εθνικές στατιστικές αρχές να είναι εξαιρετικά προσεκτικές στον υπολογισμό του ΑΕΕ, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε μείωση ή αύξηση του θα είναι σημαντική για τον ίδιο τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί πως το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα είναι το άθροισμα του ΑΕΠ και του καθαρού εισοδήματος από το εξωτερικό σε τιμές συντελεστών παραγωγής, στο οποίο εάν προστεθούν οι καθαροί έμμεσοι φόροι προκύπτει το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές.

Το καθαρό εισόδημα από το εξωτερικό αναφέρεται στη ροή εισοδημάτων από και προς την αλλοδαπή, τα οποία προέρχονται από επενδύσεις ή απασχόληση. Η έκταση αυτών των εισοδηματικών εισροών-εκροών καθορίζει και την απόκλιση μεταξύ εγχώριου και εθνικού προϊόντος μιας χώρας.

Η μεθοδολογία της Eurostat που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ είναι εξαιρετικά σαφής. Σε κάθε περίπτωση τα νέα στοιχεία που θα κοινοποιηθούν από την Ελληνική Αρχή στην Ευρωπαϊκή είναι πιθανόν να τοποθετούν υψηλότερα το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της χώρας (πέρυσι δηλώθηκε στα 175 δισ. ευρώ), αλλά να μην αναθεωρούν σε ανάλογο βαθμό το ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ