ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα

Να κλείσει εκκρεμότητες που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα παρουσία των θεσμών στην Αθήνα επιθυμεί η κυβέρνηση.

Τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα έρθουν την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος, του προυπολογισμού και των προαπαιτούμενων και θα ακολουθήσουν στις 12 Σεπτεμβρίου οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να μην υποδεχθεί με άδεια χέρια τους θεσμούς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου για οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πρόγραμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2017-2020 πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή με τη συναίνεση των δανειστών.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα έπρεπε να είχε νομοθετηθεί (κυρωθεί από τη Βουλή) έως τον Μάιο του 2016, ωστόσο αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό διότι η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιθυμούσαν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020 να διαμορφωθούν χαμηλότερα του 3,5% που είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις τελευταίες φορές που είχε ερωτηθεί για το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο είχε απαντήσει: «Όποτε θα είμαστε έτοιμοι». Ο ίδιος είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί πως το Μεσοπρόθεσμο θα οριστικοποιούταν στο τέλος του έτους και αφού πρώτα ξεκαθάριζε το ζήτημα του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσέγγιση αυτή σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη δεύτερη αξιολόγηση και ειδικά τη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως απόφαση του Μαξίμου είναι τα πλεονάσματα να διατηρηθούν στο 3,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020 κάτι που το Eurogroup έχει εμφανιστεί να θεωρεί αδιαπραγμάτευτο.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020 θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2014-2015), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για το τρέχον έτος (2016), το έτος προϋπολογισμού (2017) και τα τρία επόμενα έτη (2018-2020).

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα δίνει μια σαφή εικόνα των δημοσιονομικών ορίων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται για την επόμενη περίοδο, των βασικών πολιτικών κατευθύνσεων, καθώς και των προτεραιοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Κυρίως θα θέτει τα ανώτατα όρια (κόφτες) δαπανών για όλη την περίοδο για τα υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Η διατήρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% μετά το 2018 εκτιμάται πως θα "διευκολύνει" στο μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους , κάτι που έχει ξεκαθαριστεί στην ελληνική πλευρά από τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ από τη δική του πλευρά έχει χαρακτηρίσει μη βιώσιμα τα πλεονάσματα ύψους 1,5% του ΑΕΠ και έχει ζητήσει να διαμορφωθούν χαμηλότερα. Η διελκυστίνδα αυτή ενδεχόμενως να αναδειχθεί εξ νέου με την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ