ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται την Πέμπτη το νέο πακέτο Ντράγκι

Έρχεται την Πέμπτη το νέο πακέτο Ντράγκι

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινώσει ένα ακόμη πακέτο μέτρων ώστε να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Η ευρωτράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις την ερχόμενη Πέμπτη:

-Στην επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από τα τέλη Μαρτίου του 2017 που λήγει, για τουλάχιστον έξι μήνες, ως τον Σεπτέμβριο του 2017.

-Σε μια τεχνική προσαρμογή στην εφαρμογή του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» (ποσοτικής χαλάρωσης - QE).

-Σε μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο -0,1%, ώστε να μειωθεί αργότερα τον Μάρτιο του 2017 το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%. Παράλληλα θα δοθούν κίνητρα στις τράπεζες ώστε να δουλέψει καλύτερα το TLTRO II.

H Goldman Sachs περιμένει τα επιτόκια της ΕΚΤ να διατηρηθούν αμετάβλητα, αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να επεκταθεί κατά εννέα μήνες, ως το τέλος του 2017. Η JP Morgan αναμένει ότι η ΕΚΤ θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, προβλέπεται μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξάλλου είναι αορίστου χρόνου και εξαρτάται από την εξέλιξη του πληθωρισμού, ο οποίος πρέπει κάποια στιγμή να προσεγγίσει τον στόχο του 2%.

Παράλληλα η επέκταση του προγράμματος είναι ούτως ή άλλως πιθανή, καθώς η λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017 θα συνεπάγεται και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι που δεν θέλει κανένας.

Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit είναι αρκετό για να πειστεί η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο ότι μια επέκταση του QE πέραν του Μαρτίου του 2017 είναι επιτακτική ανάγκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ