ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Φρανκφούρτη σήμερα η διοίκηση του ΤΧΣ

Στη Φρανκφούρτη σήμερα η διοίκηση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα Διοικητικά Συμβούλια των ελληνικών τραπεζών πρέπει να συγκροτούνται με τρόπο που να αντανακλά τα πορίσματα της αξιολόγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να σέβεται τον νόμο του ΤΧΣ.

Το θέμα αυτό αναμένεται να εξετασθεί μεταξύ άλλων σήμερα Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, σε συνάντηση της διοίκησης του ΤΧΣ με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Στη συνάντηση θα μετέχει ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ Χριστόφορος Στράτος, καθώς ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής παρέμεινε στην Αθηνα για οικογενειακούς λόγους.

Η συνάντηση αυτή ακολουθεί της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, όπου συζητήθηκε το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και η πορεία των τραπεζών.

Μπορεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς το Νίκο Χουντή την παρελθούσα εβδομάδα να αποσαφήνισε πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, όμως στην πράξη είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και η επικεφαλής του Ντανιέλ Νουί, που έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα μπει ή θα εξέλθει των Διοικήσεων των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς για την οποία είχε βρεθεί Διευθύνων Σύμβουλος που ενεκρίθη από το ΤΧΣ, αλλά «κόπηκε» τελευταία στιγμή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Ομοίως, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο SSM έχει θέσει στο ΤΧΣ ζήτημα με τη διοικητή δομή της Alpha Bank, ζητώντας έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα εκτελεστικά μέση του ΔΣ από 4 να μειωθούν σε 3.

Εξάλλου, στη συνάντηση SSM – ΤΧΣ αναμένεται να εξεταστεί και η στοχοθεσία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών (NPEs).

Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να οδηγήσει στη μείωση του κατά 35% - 40% την επομένη διετία, κάτι που απαιτεί τη στενή εποπτεία του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ