ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επαναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο την πρόταση για «καθολική» ρύθμιση οφειλών

Επαναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο την πρόταση για «καθολική» ρύθμιση οφειλών
O Πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την πρότασή του για συνολική ρύθμιση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, επαναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΟΟΕ), με σημερινή επιστολή του προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

»Με αφορμή πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για παρέμβαση στο θέμα των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν εξυπηρετούνται, σας επαναφέρω την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως έχει κατατεθεί και στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκη και στον Διοικητή της ΤτΕ, κ. Ι. Στουρνάρα, για ένταξη σε ενιαία ρύθμιση όλων των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

»Χωρίς μια ενιαία ρύθμιση για όλες αυτές τις όφειλες, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι ο κάθε οφειλέτης θα προβεί σε ρύθμιση μεμονωμένα της μιας του οφειλής, όταν γνωρίζει ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες οφειλές του και κινδυνεύει να του κατασχεθεί η όποια περιουσία τού έχει απομείνει. Η πράξη άλλωστε το αποδεικνύει καθημερινά, καθώς χιλιάδες ενταγμένοι σε διάφορες ρυθμίσεις αδυνατούν τελικά να ανταποκριθούν και απεντάσσονται.

»Η πρόταση του ΟΕΕ περιλαμβάνει γενναία ενιαία ρύθμιση με μεγάλο αριθμό δόσεων και με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και των τόκων υπερημερίας. Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων προτείνεται να καθορίζεται από την περιουσιακή κατάσταση, το ύψος των εισοδημάτων αλλά και την οικογενειακή κατάσταση των οφειλετών.

»Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα της οικονομίας, δηλώνει ότι βρίσκεται στη διάθεση της Κυβέρνησης, ώστε να συμβάλει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση του πλαισίου για την εφαρμογή αυτής της μείζονας παρέμβασης για την οικονομία, την αγορά και τους Έλληνες πολίτες.

»Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε, σε συνάντηση που εσείς θα ορίσετε, να σας εκθέσουμε τις απόψεις του Φορέα μας επί της προτεινόμενης ρύθμισης.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ,

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ