ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup για την Ελλάδα στο «οχυρό» της Μπρατισλάβα

Eurogroup για την Ελλάδα στο «οχυρό» της Μπρατισλάβα
Slovak 2016 Presidency of the Council of the European Union

Στο περίφημο κτίριο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σλοβακίας στη Μπρατισλάβα θα συνεδριάσει σήμερα το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ατζέντα της συνεδρίασης να είναι εξαιρετικά βαριά και να περιλαμβάνει από την Ελλάδα έως τη δημιουργία ενός νέου ταμείου διάσωσης της ΕΕ.

Η Reduta, όπως ονομάζεται το κτίριο της Φιλαρμονικής και το οποίο σημαίνει «οχυρό» στα σλοβακικά, κτίστηκε το 1919 σε χώρο που καταλάμβανε μια σιταποθήκη. Η κατασκευή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στις όχθες του Δούναβη ξεκίνησε στις αρχές του 1913, αλλά πήρε καιρό να αποπερατωθεί εξαιτίας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, στο «οχυρό», θα προεδρεύσει ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ, ενώ θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup (μεταξύ 9.00 – 12.00 τοπική ώρα).

Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνηση όσον αφορά στην επίτευξη των 15 οροσήμων που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος και θα ξεκαθαρίσει πως η ολοκλήρωσή τους θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο EuroWorking Group διαπιστώθηκε πως τα 15 προαπαιτούμενα δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν τις 15 Σεπτεμβρίου και δόθηκε διορία έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση για να τα υλοποιήσει. Δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα των 2,8 δισ. ευρώ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις για τη δόση εάν δεν ληφθούν τα χρήματα έως τότε, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη υπό πίεση.

Ως μεγαλύτερα αγκάθια εμφανίζονται το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν έχει καταστεί ακόμα λειτουργικό και οι παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το πώς η επανεξέταση των κρατικών δαπανών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ θα συζητηθούν εν συντομία και οι διαδικαστικές προετοιμασίες για την επικείμενη αξιολόγηση των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ, η οποία θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Το άτυπο Ecofin

Το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα παραστεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρας θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και αρχικά θα περιλαμβάνει μια γενική συζήτηση για «Το μέλλον των οικονομικών πολιτικών της ΕΕ». Οι υπουργοί της ΕΕ θα αξιολογήσουν το κατά πόσον το υφιστάμενο πλαίσιο είναι επαρκές για τις τρέχουσες πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, το Brexit και οι προκλήσεις ασφαλείας και θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε προτάσεις για λύσεις που θα περιορίσουν πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί πρόταση συμβουλευτικής ομάδας υπό τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα μπορούσε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό από φόρους που θα επιβάλλουν οι χώρε ς– μέλη και θα προορίζονται για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προγραμμάτων της ΕΕ.

Στην ενότητα που θα ακολουθήσει οι υπουργοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα επικεντρωθούν στη λεγόμενη «έξυπνη ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ», ήτοι στους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και κυρίως στα δημοσιονομικά. Στόχος είναι η ενοποίηση στη ζώνη του ευρώ να συνδυαστεί με τη διασφάλιση μιας υπεύθυνης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Προς συζήτηση είναι και η σύσταση ενός ταμείου που θα συμβάλει στην απορρόφηση των μακροοικονομικών κραδασμών σε κεντρικό επίπεδο. Με αυτό θα είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων από τις ευημερούσες στις προβληματικές χώρες, ενώ οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εντάσσονται αυτομάτως σε αυτό όταν ανακύπτει πρόβλημα. Η αποπληρωμή της στήριξης από το κράτος μέλος θα γίνεται ανάλογα με το δημοσιονομικό κενό κάθε χώρας και το ύψος της ανεργίας της. Για το συγκεκριμένο θέμα θα τοποθετηθούν ο Βίτορ Γκασπάρ, Διευθυντής Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, ο Ντάνιελ Γκρος από το think tank CEPS και ο επικεφαλής του Bruegel Γκούντραμ Γουλφ.

Αύριο Σάββατο το Ecofin θα επικεντρωθεί σε φορολογικά θέματα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της απάτης και της εγκληματικότητας και στην ανάγκη να διασφαλιστεί ένα σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό περιβάλλον. Στη συζήτηση αυτή θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία.

Θα ακολουθήσουν μια συζήτηση με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη» στην οποία θα τοποθετηθεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και επίσης μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Τι θα συμβεί στη συνέχεια με την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ