ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις Έλληνες μεταξύ των 200 μεγαλύτερων συλλεκτών έργων τέχνης

Τρεις Έλληνες μεταξύ των 200 μεγαλύτερων συλλεκτών έργων τέχνης
Το έργο του Τζεφ Κουνς «Cracked Egg» πουλήθηκε μέσω του οίκου Christie’s προς 20,6 εκατ. δολάρια

Τρεις Έλληνες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους 200 σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης παγκοσμίως, την οποία καταρτίζει κάθε χρόνο η επιθεώρηση «Artnews».

Πρόκειται για τον Δάκη Ιωάννου, τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τον Γιώργο Οικονόμου.

Ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής του ΔΕΣΤΕ Δάκης Ιωάννου είναι ο παλαιότερος που βρίσκεται στη λίστα ανελλιπώς από το 1990. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, εμφανίζεται στον ίδιο κατάλογο από το 2001, με μοναδική χρονιά απουσίας το 2008, ενώ νεότερος όλων στη συγκεκριμένη λίστα των ισχυρών είναι ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, που κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση πέρυσι.

Οι συλλέκτες που βρίσκονται στην επίμαχη λίστα του «Artnews» είναι κυρίως επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κτηματομεσιτικό χώρο, σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον σχεδιασμό λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου.

Στην πλειονότητά τους συγκεντρώνουν έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης – τα οποία αποτελούν και την κατηγορία που κυριαρχεί στην αγορά παρά την πτώση που σημειώθηκε στις δημοπρασίες της περασμένης χρονιάς, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν το Brexit, οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές, αλλά και ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή εκδήλωσης μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Από τους συλλέκτες του χαρακτηρίζονται βαριά πορτοφόλια δεν λείπουν η ρωσίδα συλλέκτρια και σύντροφος του ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρόμαν Αμπραμόβιτς, Ντάσα Ζούκοβα, η οποία προσφάτως εγκαινίασε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γκαράζ στη Μόσχα, ο γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό με το μουσείο που ίδρυσε στο Παρίσι αξίας 135 εκατ. δολαρίων και το ζεύγος Μπροντ με την έντονη φιλανθρωπική δράση, το οποίο εγκαινίασε πέρυσι το ιδιωτικό του μουσείο στην Καλιφόρνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ