ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρροή «βόμβα» για το χρέος και την αξιολόγηση

Διαρροή «βόμβα» για το χρέος και την αξιολόγηση

Μια διαρροή «βόμβα» για το χρέος και την αξιολόγηση με πολλούς αποδέκτες, έγινε στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης θεσμών – κυβέρνησης επί ελληνικού εδάφους και λίγες ώρες μετά την συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Πηγή του πρακτορείου με γνώση της ελληνικής υπόθεσης δήλωσε πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την ύπαρξη ανάγκης για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγείρει ανησυχίες ότι τα πολιτικά συμφέροντα επισκιάζουν τα οικονομικά συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη βάση αυτή τονίζει, επικαλούμενο την ίδια πηγή, πως η ΕΚΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και το χρέος.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην εκταμίευση των δόσεων που τη συνοδεύουν και στη βάση αυτή θέλουν να υπάρξουν «αυστηρές τεχνικές συνομιλίες» με την Ελλάδα κατά την προσεχή αξιολόγηση.

Διαρροή πριν τη διαπραγμάτευση

Αυτή η διαρροή προς το ΜΝΙ έρχεται λίγες ώρες πριν εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών και λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό χρέος από το βήμα της ΔΕΘ.

Σημειώνεται πως ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του δήλωσε πως «η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης», ωστόσο η διαρροή του MNI του απαντά ευθέως.

Κατά τον κ. Τσίπρα το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενώ όπως είπε «η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη».

Πάντως, αν και εντός των θεσμών φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους διαφαίνεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί θα καθορίσουν το πότε θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις.

Να τονισθεί τέλος πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε χθες πως η Γερμανία έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται: «Εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας. Αυτό θα πούμε στους Γερμανούς».

Φαίνεται πάντως πως οι δανειστές μέσω της διαρροής στέλνουν και το μήνυμα ότι πιθανή καθυστέρηση στην δεύτερη αξιολόγηση με επίκλησης της λεγόμενης «πολιτικής διαπραγμάτευσης» θα μπορούσε να μεταθέσει τις αποφάσεις για το χρέος για μετά τις γερμανικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ