ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαπαιτούμενα: Περιθώριο 13 ημερών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Προαπαιτούμενα: Περιθώριο 13 ημερών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) ολοκληρώνεται σήμερα η ενδιάμεση επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου είναι η μόνη που θα παραμείνει στην Αθήνα, καθώς την επομένη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η Ελλάδα θα λάβει από τους θεσμούς στις 29 Σεπτεμβρίου στο EuroWorking Group μια θετική έκθεση συμμόρφωσης και ότι η πρόοδος στα προαπαιτούμενα θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλες οι εκκρεμότητες θα διευθετηθούν μέσα στην επομένη εβδομάδα με εξαίρεση τρία θέματα: τον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, το διαχωρισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στα δύο και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε ότι αφορά στη στελέχωση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων το υπουργείο Οικονομικών αφενός θεωρεί πως θα βρεθεί «modus vivendi» για το θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο, ενώ συγχρόνως εκτιμά ότι θα προχωρήσει κανονικά και η υπαγωγή των ΔΕΚΟ σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η προεργασία για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου δείχνει πως τα ακανθώδη ζητήματα δεν αφορούν μόνον στα εργασιακά. Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει συνολικά 42 προαπαιτούμενα που αγγίζουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα μεταρρυθμίσεων από την απελευθέρωση επαγγελμάτων έως το νόμο που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όλων των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ