ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φόροι δεν πληρώνονται, αλλά τα έσοδα αυξάνονται

Οι φόροι δεν πληρώνονται, αλλά τα έσοδα αυξάνονται

Φόροι 7,3 δισ. ευρώ δεν έχουν πληρωθεί από την αρχή του 2016. Αν και αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να μεταφράζεται σε μειωμένα έσοδα για τον τακτικό προϋπολογισμό, παραδόξως οι κρατικές εισπράξεις αντί να συρρικνωθούν έχουν αυξηθεί έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Η εξήγηση είναι απλή. 

Το εισπρακτικό αποτέλεσμα των φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση το τελευταίο έτος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει επισήμως καταγράφει στον προϋπολογισμό. Αποτέλεσμα είναι και οι φόροι να μην πληρώνονται και τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται έναντι του στόχου.

Η πορεία των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου - Αύγουστο 2016 είναι ενδεικτική. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 29,88 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 464 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Ειδικά δε τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,93 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 62 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο έπρεπε να εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία μετατέθηκε για το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αντί τα έσοδα του Αυγούστου να καταγράψουν απόκλιση 1,4 δισ. ευρώ, αυτά εμφάνισαν αύξηση 62 εκατ. ευρώ έναντι του μηναίου στόχου, κάτι που οφείλεται τόσο στην υπερ-φορολόγηση, όσο και στην υποεκτίμηση του εισπρακτικού αποτελέσματος κάποιων φόρων από το υπουργείο Οικονομικών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η απόδοση των έμμεσων φόρων στο πρώτο επτάμηνο του 2016. Το υπουργείο είχε υπολογίσει πως θα εισέπραττε συνολικά 13,7 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και άλλους φόρους συναλλαγών. Τελικά στο εν λόγω διάστημα εισέπραξε 14,2 δισ. ευρώ, 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα ανέμενε.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ευκρινής όταν ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να αναμένει 2,65 δισ. ευρώ από το συγκεκριμένο φόρο, αλλά τα βεβαιωθέντα ποσά είναι 3,1 δισ. ευρώ. Έτσι, αν η «υποεκτίμηση» ως προς τη δυνατότητα είσπραξης του φόρου δεν επιβεβαιωθεί, απλά τα φορολογικά έσοδα θα είναι μεγαλύτερα των αναμενομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ