ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροκαταιγίδα 120 ημερών για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Φοροκαταιγίδα 120 ημερών για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Μπορεί σε 72 ώρες να εκπνέει η καταληκτική προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ωστόσο τις επόμενες 120 ημέρες θα ακολουθήσει βροχή φόρων που θα πλήξει το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος. Από τους δύο φόρους το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ και το εάν αυτά τελικά θα εισπραχτούν αποτελεί πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο. Σε πολλές δε περιπτώσεις φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα η δόση του ΕΝΦΙΑ θα αποπληρωθεί με συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος, κάτι που για να γίνει όμως θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα στην αρμόδια εφορία.

Αλλά εάν ο Σεπτέμβριος βγαίνει με φόρους, ο Οκτώβριος μας υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο. Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θέρμανσης κατά 13 λεπτά το λίτρο, ενώ στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 6-7 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο λόγω της αύξησης του ΕΦΚ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα η εκτιμώμενη τελική τιμή πώλησης θα είναι 0,93 ευρώ ανά λίτρο από 0,84 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πέρυσι τον Οκτώβριο. Και παρότι οι έμμεσοι φόροι θα «καίνε» τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών στις 31 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αλλά το ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί και στο επόμενο δίμηνο. Στις 30 Νοεμβρίου θα πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στις 30 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017.

Την 1η Ιανουαρίου θα καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ 30% σε όποια νησιά υφίσταται ακόμη, θα αυξηθούν περαιτέρω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα (4 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνηση και 12,5 λεπτά στο υγραέριο κίνησης), θα επιβληθεί φόρος 5% στη σταθερή τηλεφωνία (συν ΦΠΑ 24%) και φόρος στον καφέ έως 4 ευρώ ανά κιλό. Ακόμη, θα αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, με τη μέση αύξηση ανά πακέτο να διαμορφώνεται στα 0,5 ευρώ, ενώ θα επιβληθεί φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (10 λεπτά ανά ml υγρού).

Τέλος, για να μπει με το δεξί εισπρακτικά ο νέος χρόνος στις 31 Ιανουαρίου 2017 θα πληρωθεί και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ