ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός έδωσε μικρή ώθηση στις καταθέσεις

Ο τουρισμός έδωσε μικρή ώθηση στις καταθέσεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Τον Αύγουστο η αύξηση των καταθέσεων περιορίστηκε στα 1,3 δισ. ευρώ, όταν κυβερνητικές πηγές έκαναν μέχρι πρόσφατα λόγο για θεαματική εισροή των καταθέσεων η οποία θα έφθανε τα 4 δισ. ευρω.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Αυγούστου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν 123,89 δισ. ευρω, έναντι 123,4 δισ. ευρω στο τέλος Δεκέμβριου 2015. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στον τουρισμό και θεωρείται «εποχική», αφετέρου στα μέτρα χαλάρωσης των capital controls που ενεργοποιήθηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Όσο για τις εισροές που έβλεπαν από το Μέγαρο Μαξίμου τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο τις διαψεύδουν αλλά καταδεικνύουν ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί μία σαφής τάση, καθώς τον Ιούλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν ελαφρώς, ανακόπτοντας έτσι την ανοδική πορεία που είχε καταγραφεί τους δύο προηγούμενους μήνες (Μάιος και Ιούνιος).

Παράλληλα τον Αύγουστο συνεχίστηκε η μείωση των δανείων με ετησιοποιημένο ρυθμό 1,7%. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από ‑0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 263 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ